Jeszcze na dobre nie rozpocząłem montażu kominka ale już interesuje mnie jak wygląda sprawa z opałem. Jakim najlepiej drzewem palić i czy jest jakaś inna alternatywa co do palenia np. węgiel brykiet.
Jeszcze na dobre nie rozpocząłem montażu kominka ale już interesuje mnie jak wygląda sprawa z opałem. Jakim najlepiej drzewem palić i czy jest jakaś inna alternatywa co do palenia np. węgiel brykiet.
Zdecydowanie odradzam stosowania różnych alternatyw. Co do drewna to najlepsze są drzewa owocowe. Dobrym drzewem do kominków jest też dąb, orzech. Sosna jest też dobrym drewnem ale w poczatkowej fazie spalania bardzo dymi.
Drewno jest dla kominka tym czym dla auta benzyna. Jeżeli będziesz używał dobrego drewna będziesz zadowolony z kominka, no i zadziwisz sąsiadów. Najlepsze są gatunki drzew liściastych takie jak: buk, grab, dąb. następnie akacja, klon, brzoza. Drzew owocowych też mogą być, podobno ładnie pachną ( tak jak akacja). Dużo zależy od dostępności danego gatunku drewna w Twojej okolicy. Nie kupuj topoli, wierzby, olchy, mają bardzo małą kaloryczność. Ważne abyś zamówił sobie ( zależnie jak intensywnie chcesz palić w kominku) jedną, dwie lub więcej przyczep drewna i samemu stwórz zapas drewna na dwie zimy na przód. Gdy taki porządnie wyschnie, to nie dymi, ładnie się pali, szyba się nie będzie brudziła. Gdy będziesz kupował tylko na bierząco w danym roku to będzie zawsze dymić, szyba się brudzi, nie ma odpowiedniej ilości ciepła z kominka. Sosna też może być, ale jako rozpałka lub w niedużych ilościach ( mieszać z bukiem, brzozą itp), gdyż spala się dużo szybciej niż gatunki liściaste i można niechcący uszkodzić wkład.![]()
co do węgla to nie ale są brykiety link:
http://www.afri-pal.pl/products/czymjestbrykiet.php