Ile powinno być kratek zamontowanych w czopuchu. Tutaj znalazłam zdjęcie http://www.kominki.francuskie.com/be...ny-kominek.jpg ale jest tylko pokazane z jednej strony i są 2 kratki. Ile powinni być ich prawidłowo i jakie rozmiary żeby to spełniało dobrze swoje zadanie ?
Na czopuch powinno montować się albo 2 duże kratki np. 32x16cm lub jedną dużą 32x16cm i 2 małe 10x20 cm. Po takim doborze czopuch ma swobodny przepływ powietrza,
Ilość i wielkość kratek zależy w głównej mierze od mocy nominalnej wkładu. Musisz się dowiedzieć ile mocy nominalnej posiada ten wkład, wtedy ogólnie oblicza się np.wg. wzoru 50 cm 2 na kW mocy - to otwory na wlocie u dołu, a na wylocie razy jeszcze trzeba je zwiększyć o 1,4 raza. Producent lub importer może też mieć własne wymagania, powinien je podać, może sprzedawca będzie wiedział?
Do tego dochodzi wielkość czopucha która ma znaczenie, wiadomo że mniejszy czopuch szybciej się nagrzewa. Co do wkładu, też ma znacznie ale większość wkładów to wkłady 14-16 kW, i przy takich wkładach powinno wystarczyć rozwiązanie np. 2x 32x16cm lub jedną dużą 32x16cm i 2 małe 10x20 cm. Oczywiście niektórzy producenci mają w swoich zaleceniach liczbę kratek. Warto spytać się swojego producenta ( lub sprzedawce ) wkładu. Jak będziesz miał jakieś informacje napisz.
Dzięki za pomoc. Sprzedawca powiedział mi, że przy moim wkładzie kominkowym i mojej wielkości czopucha można zamontować 4x 16x32cm ( 2 x z lewej i 2x z prawej strony). Moja obudowa jest z płyt gipsowych a z przodu jest marmur.