+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Wybór Biokominka

Nowicjusz fanatyk is on a distinguished road
    Siła Reputacji
    0

Domyślnie Wybór Biokominka

Witam, mam zamiar zakupić sobie biokominek. Nie mam raczej innego wyjścia tz. zwykłego kominka gdyż mieszkam w bloku. W tym temacie jestem raczej zielony nigdy nie miałem styczności z biokominkami. Czy biokominkiem można ogrzać pomieszczenie w jakims stopniu czy to tylko ładnie wygląda a ciepłą wogóle nie oddaje ? Kolejna sprawa jakie sa koszty utrzymania biokominka, będzie w nim palone głównie w weekendy po ok. 5 godzin. Ile spali tego płynu. Nie chcę tutaj kupić czegoś, czego utrzymanie miesięczne będzie mnie kosztowało fortunę.

Czekam na jakiekolwiek porady.

Nowicjusz d-k is on a distinguished road
    Siła Reputacji
    0

Domyślnie

Biokominków nie można traktować jako system grzewczy, oczywiście grzeje ale koszt zbyt wysoki.
    Producenci biopaliwa podają, że litr bioetanolu spala się w czasie 2-5 godzin. Jest to oczywiście mocno przesadzone. Przykladowo biokominki Nice-House przy zapaleniu trzech kubków potrzebują 1 litr na godzinę.
    Koszt etanolu to około 10 pln za litr.

Nowicjusz DonPedro is on a distinguished road
    Siła Reputacji
    0

Domyślnie

Zapomnij o ogrzewaniu biokominkiem, chyba że chcesz sobie ogrzać dobrze wentylowaną werandę (balkon). Nie jest prawdą że bioethanol jest bez zapachu. To znaczy nie w każdym przypadku. Część ludzi odbiera tę woń jako "śmierdzącą". Z tego powodu polecam tylko do pomieszczeń dobrze wentylowanych. Jak jest zimno to się czasem ogrzewam takim sprzętem w biurze, ale po kilku godzinach boli mnie głowa.
    W bloku -w mieszkaniu możesz sobie ewentualnie zrobić kominek gazowy z wyjściem spalin przez ścianę. To jest zabawka dla osób z grubym portfelem.

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia